Inleiding

Sinds 2013 werkt baptistengemeente De Schuilplaats samen met Stichting Present om heel concreet getuigen te zijn van Jezus Christus in de samenleving. Hiervoor hebben we in onze gemeente een werkgroep opgericht. We geven letterlijk handen en voeten aan naastenliefde zoals Jezus graag van ons verlangt (Mat. 25:34-40). Werkgroep Present – De Schuilplaats valt onder taakveld Zending & Evangelisatie. Met de projecten die Present voor ons selecteert, kunnen we mensen helpen die er in hun eentje niet meer uitkomen vanwege problemen met hun gezondheid, sociaal netwerk en/of geld. Deze vorm van evangelisatie heeft daardoor deels ook een diaconaal karakter. De werkgroep is extern gericht. Het voert dus alleen projecten uit buiten de gemeente. Bijna alle projecten vinden plaats in de stad Eindhoven, soms in aangrenzende plaatsen.

2 Present uitleg

Werkwijze

Hoe gaat de werkgroep te werk? De samenwerking met Present is structureel van aard. Dat houdt in dat we graag op gezette tijden projecten uitvoeren. De data staan elk jaar vast, de inzet van de werkgroepleden is flexibel. Veel projecten worden uitgevoerd door groepjes van 3 tot 6 deelnemers. Op dit moment (2017) bestaat onze werkgroep uit 12 deelnemers. De werkgroep is dus eigenlijk een soort vrijwilligerspool. Aan de hand van een invulschema wordt circa zes weken voor elke projectdatum geïnventariseerd wie aanwezig kan zijn. Deze inventarisatie bepaalt het soort project en de hoeveelheid projecten. Er zijn twee type projecten: sociale en praktische projecten. Bij sociale projecten gaat het vaak om dag(deel)bestedingsactiviteiten, zoals spelletjes doen met dakloze of gehandicapte mensen of een wandeling maken met oudere mensen. Praktische projecten zijn vaak klussen in en om het huis van de hulpbehoevenden, zoals verven, verhuizen en tuinen opknappen.

Doe je mee?

Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je aanmelden voor de werkgroep? Of draai je liever vrijblijvend een keertje een project mee? Meld je dan bij algemeen contactpersoon Eline Quist: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 Voor 2019 zijn de volgende activiteiten gepland:

 • Praktisch Project
  Iemand helpen met een grote klus in huis, omdat hij/zij dit zelf niet (meer) kan en van vrijwilligers afhankelijk is.
  Wat: Opruimen, schoonmaken, naar de stort rijden, verven, onkruid wieden etc.
  Hoe vaak: één zaterdag per 2 maanden (5 keer per jaar)
  Gepland in 2019: za. 9 februari – 13 april – 22 juni – 31 augustus – 9 november

 • Sociaal Project
  Een gezellige activiteit organiseren voor mensen die in een instelling wonen en van hulp afhankelijk zijn.
  Wat: Bingo’en, Hollandse spelletjes, sjoelen, praatje maken, etc.
  Hoe vaak: één avond in de 3 maanden (3 keer per jaar)
  Gepland in 2019: do. 21 maart, do. 13 juni, di. 24 oktober

 •  Tuinendag 13 april 2019
  Heb je groene vingers?
  Of vind je het gewoon leuk om je handen uit de mouwen te steken en iemand te helpen?
  Doe dan mee met de tuinendag op zaterdag 13 april 2019.
  Opgeven kan t/m 17 februari via: www.presenteindhoven.nl

 •  Present en NL Doet: zaterdag 16 maart 2019:

2 NLDoet 160319